Armele englezești și dronele turcești fac față rușilor în Ucraina

de: Andrei Tilimpea
02 03. 2022

Forțele ruse se luptă cu ambuscade și lovituri aeriene în timp ce Ucraina folosește o serie de arme străine aduse din Vest.

Armele antitanc de fabricație britanică și dronele turcești au ajutat Ucraina să obțină o serie de victorii neașteptate pe câmpul de luptă împotriva armatei rusești.

Forțele lui Vladimir Putin au fost blocate de ambuscade și lovituri aeriene, pe măsură ce armata inferioară a Ucrainei folosește gama de armament străin care este canalizat în țară dinspre vest.

Cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații a Ministerului Apărării din Marea Britanie a spus că „forțele armatei ruse au fost, pentru prima dată, forțate să recunoască pierderile suferite”.

Armament anglo-saxon

Ucrainenii au folosit 2.000 de arme ușoare antitanc de generație următoare anglo-suedeze, trimise de Marea Britanie. Urmează mai multe arme și ajutor din partea Regatului Unit.

Washingtonul a trimis 300 de rachete antitanc Javelin în ultimele zile, parte dintr-un pachet de 350 de milioane de dolari destinat apărării Ucrainei. Alte 180 au fost trimise anul trecut.

Fiecare armă costă 80.000 de dolari, este atât de populară încât a fost supranumită Sfântul Javelin.

Munițiile antitanc s-au dovedit neprețuite în reținerea coloanelor de vehicule blindate și tancuri rusești, potrivit armatei ucrainene.

Experții militari erau convinși că forțele aeriene ucrainene vor fi distruse rapid de avioanele rusești în primele zile ale invaziei.

Forțele aeriene ucrainene sunt epuizate, dar încă zboară, deși la niveluri scăzute pentru a evita să fie captate de radar și de sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.

Drone turcești

De asemenea, Rusia nu a reușit să-și folosească capacitățile masive de război electronic împotriva dronelor TB-2 Bayraktar ale Ucrainei, care sunt folosite cu succes.

Dronele, care sunt operate de la o stație de control la sol aflată la o distanță de până la 150 km, poartă o cameră și un indicator laser pentru a direcționa cu precizie rachetele antitanc MAM-L sau MAM-C fabricate în Turcia către țintele lor.

Operatorii ucraineni știau clar ce fac și au distrus un sistem rusesc de rachete sol-aer SA-11 Buk.

„Convoiul rus nu părea să știe că deasupra lor era un TB-2”, a spus domnul Bronk.

Având în vedere că rușii au acces la sistemele de apărare aeriană cu rază medie și scurtă SA-15, SA-17 și SA-22, precum și la avioane A-50 AWACS, ar fi trebuit să fie capabili să detecteze amenințarea aeriană.

Dronele nu sunt proiectate pentru spațiul aerian contestat, fiind lente și extrem de vulnerabile la focul de la sol. Se crede că există doar o duzină de sisteme și cel puțin unul a fost distrus de ruși.

Rusia ar putea pur și simplu bloca semnalele radio care controlează dronele, dar nu a făcut acest lucru.

Rob Lee, un specialist în apărare de la King’s College din Londra, a spus că dronele reprezintă o amenințare evidentă, iar Rusia ar fi trebuit să acorde prioritate distrugerii lor la începutul invaziei.